24 Eylül 2016 Cumartesi

Göz Kırpması Sırasında Dünya Neden Kararmıyor?

Göz kırpmanıza bir an olsun dikkatinizi verin.

Saniyenin 10'da 1'i kadarlık bir süre içinde tekrarladığınız bu göz hareketi etrafınızın o anlık kararmasına sebep olmasına rağmen, beyniniz neden bu karanlığı algılayamıyor? 

Öncelikle neden sürekli göz kırpma ihtiyacımızın olduğuna bir bakalım!


Bebekler dakikada sadece 2 veya 3 kez göz kırparlar. Yaş büyüdükçe bu sayı dakikada 17 ile 20 arası değişir. Bazı insanlar ise bu göz hareketini biraz daha sık yaparlar. Eğer bu göz hareketi dikkat çekici bir hızda artıyorsa hemen bir göz doktoruna başvurulmalıdır.
Çevreden oluşan toz ve yabancı parçacıkların göz bebeğine zarar vermesi olasılığına ve göz kuruluğuna karşı nemlendirici salgı salgılayan göz kırpma hareketini yaparken beynimiz, bu durumun anlık sebep olduğu karanlığı algılayamaz. çünkü beynimiz saliselik değişimlere önem vermez. Diğer bir deyişle, anlık değişimler beynimize hiç bir şey ifade etmez.Göz kırpma hareketi beynin görme merkezlerinin bazı kısımlarına baskı yaparak algı merkezini anlık durdurur ve çevrede oluşan kesintileri ve değişiklikleri bloke ederek, sürekliliğe odaklanır. Bu doğal göz kırpma sayısı eğer artmış ve bir tik halini almaya başlamışsa öncelikle hemen bir göz doktoruna başvurun.
Bunun yanında size önerebileceğim rahatlatıcı bir göz egzersizi var.
Gözlerinizi kapatın.
Başınızı oynatmadan, önce sola doğru 10 saniye bakın.
Sonra 10 saniye öne, yine aynı süreliğine sağa, sırasıyla aşağı ve yukarı olmak üzere 10 saniyelik döngüyü tamamlayın.
Bu göz hareketlerini kendinizi ruhsal olarak kötü hissettiğinizde de yapabilirsiniz. Daha önce ki yazılarımda da bahsettiğim gibi panik atak gibi zarar verici belirtilere karşı uygulayabileceğiniz harika bir yöntemdir. Göz kasları gerildikçe göz sinirleri beynimizin ürettiği şartlanmış düşüncelerin önünü keser ve beynin bir anlık şaşırmasına sebep olur.
Böylelikle beyin içine düştüğü kısır döngüden kurtulmuş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder