15 Ağustos 2015 Cumartesi

İKİLEME SOYUT ÇÖZÜM!

İkilem içinde kalınan problemlere karşı soyut çözüm somut çözümden daha fazla işe yarar. Bu cümleyi size bir mesel ile açacağım.
Köyün birinde yaşlı bir çiftçi ölüm döşeğindeyken üç çocuğuna 11 ineğinin aralarında ki paylaşımının nasıl olmasını istediğini anlatır. Vasiyetine göre büyük çocuk ineklerin yarısını, ortanca dörtte birini ve en küçüğünde  altıda birini almasını söyler. Bu bölüşümde hiç bir inek kesilmeyecektir. Durum çocuklar için içinden çıkılmaz bir probleme dönüşür. Babanın vasiyetine göre bölüşüm oranı hayvanları kesmeden büyük olana 5.1/2, ortancaya 2.3/4, küçüğe de 1.5/6 pay düşmektedir. Bu durumda babalarının isteği imkansız gözükür. Sonunda bir bilgeye danışmaya karar verirler. Bilge ikilem üzerine meditasyon yapar ve kendilerine ruhsal alemden soyut olarak bir inek ilave etmelerini söyler. Bu çözüme göre inek sayısı 12 olur ve büyük olana 5.1/2 yerine 6 inek, ortancaya 2.3/4 yerine 3 inek ve küçük olana 1.5/6 yerine 2 inek düşer. Buna göre kişi başına düşen pay hem daha fazla hem de babalarının vasiyetini bozmadan oluşan bir çözüm olur. Hayal dünyasından gelen inekte tekrar geldiği yere geri döner.
Bu gibi çözümü zor sorunları ancak farklı bir düşünce boyutundan çözebilirsiniz. Orası sizin sonsuz çözümlerin, sizin ağzınızından çıkmayı bekleyen kelimeler gibi, sizin onların farkına varmanızı ve deneyiminize çıkarmanızı beklerler.
Bu yazımı Albert Einstein'ın benim favorim olan sözüyle bitirmek istiyorum.
"Karşı karşıya kaldığınız sorunları onları yarattığınız düşünce yapısıyla çözemezsiniz!!!" Einstein

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HIZLI KODLAMA! I Tuncay YEŞİLPINAR